Online Kleurkaartleggingen – de Kracht van Kleur

Het is 17 april 2019. Samen met Anne-Lies en Esther zit ik aan een grote tafel in een allerliefst geel huisje op Bali. Het is 12.30. Ik voel mij ellendig en gestrest.
Ik had toen nooit kunnen bedenken dat deze dag mijn toekomst zou veranderen. Het is de dag dat het allereerste zaadje voor de online kleurkaartleggingen wordt geplant. Ik neem je even mee naar die bijzondere dag…
 

Kleurenjuf

Het is dag twee van de opleiding tot kleurencoach. Ik heb gisteren kennisgemaakt met Anne-Lies, de trainer of zoals ik haar stiekem noem: De Kleurenjuf. Samen met Esther volg ik elke dag van 9.00 tot ongeveer 12.30 de kleurenopleiding. De middaghitte vermijdend.
Ik vind het spannend en stiekem heb ik ook een kritisch stemmetje in mijn hoofd: Is het niet te zweverig? Past dit wel bij mij? Ik schud het weg, want hoe heerlijk is het om op Bali te zijn én mijn hoofd te vullen met kleur. Even mijn mind op iets anders focussen tijdens dit jaar vol stress. Mijn lief is inmiddels weer teruggegaan naar Nederland. Best een dingetje om zo in mijn uppie op Bali te zijn, al heb ik eerder alleen gereisd, het blijft spannend.
 

Het delen van mijn sores is niet echt een optie

Voor het eerst maak ik kennis met een aantal kleuren en voel ik wat deze kleuren met mij doen. “Kan toch niet waar zijn?!?” Ik ben verwonderd, verbaasd en vooral nieuwsgierig naar de rest van deze methodiek. Het klinkt ook allemaal zo logisch, de werking van kleur. Ondertussen maakt mijn hoofd overuren, nog meer doordat ik de sores in Nederland angstvallig probeer weg te drukken. Al is het maar voor even tot vanmiddag, wanneer de les over is. 

‘Kom op’, zegt het strenge stemmetje in mij ‘…Loslaten, focus en concentreer je. Hup, hup… in het hier en nu…en dan bedoel ik vooral in het hier, hier op Bali’ gaat het stemmetje verder.
“Hebben jullie een goede nacht gehad? En hoe was gistermiddag? Was het fijn?” vraagt Anne-Lies uitnodigend. Het delen van mijn sores is niet echt een optie. Dat voelt alsof ik het duveltje uit het doosje laat en vrij spel geef. Daarbij wat kunnen zij er mee? Wat heeft het voor zin? Inmiddels weet ik beter. Niet voor niets wordt er gezegd: Delen is helen.
 

Advocatentaal

Mijn gedachten dringen zich op tijdens de korte rustmomentjes of stiltes, ze brengen mij steeds weer terug bij de mail van de advocaat uit Nederland. Gezien het tijdsverschil van 6 uur ontving ik de mail tegen middernacht. De advocaat heeft een brief opgesteld en morgenochtend om 9.00 uur gaat deze namens mij de deur uit. Ze schrijft dat ze beseft dat de toon streng, eisend en hard is en legt uit waarom zij daarvoor kiest, wetende dat ik die toon liever niet heb. Gezien de aard en de duur van het gehele proces, in combinatie met de houding van de tegenpartij, zegt zij eigenlijk niet anders te kunnen. Ik heb tot 15.00 om aanpassingen te geven of haar te weerhouden van het versturen van de mail.

Beslissen! Vechten, conflict escaleren of de-escaleren. Wat moet ik doen!??!? Laten gaan of niet?!?!? Argggg, wist ik het maar, wist ik maar wat wijsheid is in deze.

It’s all up to me

Mijn lijf is op Bali, maar mijn gedachten zijn daar in Nederland. Ik voel mij ellendig, bij vlagen zelfs angstig en gestrest. Ik twijfel enorm en weet niet wat ik moet doen. Niemand natuurlijk die voor mij beslist of kan garanderen wat het beste is, it’s all up to me en wat vind ik dat spannend. Hoe dichter de les tot een einde komt, hoe meer spanning zich in mij opbouwt.
 

Beslissen over iets waar ik de gevolgen niet van overzie

Het is bijna 13.00. Anne-Lies rond de les af en vraagt elk van ons hoe wij onze dag verder gaan invullen. Esther heeft nog last van haar jetlag, ze gaat een verfrissende duik nemen, misschien wat lezen of een heerlijke massage. Ze heeft duidelijk zin en geniet van de openheid van de middag, de vrijheid om het in te vullen naar gelang wat ze op dat moment nodig heeft. Dat dus, hoe fijn.
Ik aarzel. Er komt niets anders in mij op dan wat er van binnen speelt en hoe het is. Ik vertel kort dat ik moet beslissen over iets wat ik niet weet, waar ik de gevolgen niet van overzie, wat ver van mij weg gebeurt en waar ik het liefst niets meer mee te maken wil hebben.
 

“Mooi, dan gaan we even een kijkje nemen”

Ik vertel in een paar woorden de situatie, de langslepende kwestie, mijn verdriet, mijn angst en mijn verlangen om dat alles dan maar achter mij te laten, los te laten. Ik wil mijn energie stoppen in een nieuwe start.
“Kom” zegt Anne-Lies terwijl ze opstaat en naar de grote tafel wijst “moeten jullie ergens op tijd zijn of zijn de scooters, de GoJeks, al besteld om jullie op te pikken?” Wij schudden beiden ons hoofd.
“Mooi, dan gaan we even een kijkje nemen” Ann-Lies pakt haar kleurenkaartjes en spreidt ze uit over de tafel.
 

Kies de kleur vanuit je gevoel, zonder het stukje begrijpen

“Welke kleur zou je kiezen voor je probleem?” Ik zie gelijk de kleur rood voor mij.
Anne-Lies legt de kleur links voor mij.
“Welke kleur staat voor de toekomst, hoe voelt het als het is opgelost?”
Oei, die is lastig. Geen idee, ja wel hoe ik mij zou voelen: Vrij. Mijn ogen dwalen over de kaartjes. Ik word onrustig. Ik heb geen idee, ik zie niet de juiste kleur.
Anne-Lies geeft nog wat aanwijzingen: “Neem je tijd en vooral niet in je hoofd gaan zitten. Kies de kleur vanuit je gevoel, zonder het stukje begrijpen.”
 

De kleur turkoois

Er is een kleur waar ik eigenlijk niets mee heb, maar mijn oog valt er steeds weer op.
“Turkoois” zeg ik dan. Het kleurkaartje wordt rechts voor mij gelegd.
“Wel vreemd”, zeg ik, “…met die kleur, turkoois, heb ik dus echt niets.”
Anne-Lies lacht en zegt: “Natuurlijk niet, dat is niet raar…deze kleur ligt in de toekomst, die ís gewoon nog niet. Lekker laten.” Het klinkt eigenlijk zo logisch.
“Welke kleur staat voor hoe je daar moet komen?” vraagt Anne-Lies
“Donkerblauw” noem ik zonder enige aarzeling.
 

De woorden raken mij tot in mijn kern

Voor mij liggen de 3 kaartjes op tafel: Rood-Donkerblauw-Turkoois
Rood is voor mij niet zo ingewikkeld in te vullen. Deze staat in mijn situatie voor vurig, strijd, conflict en vlammend. Maar dan krijg ik de uitleg dat het ook gaat over boos, traagheid en zorgen om de basis van mijn bestaan. Het zijn juist die woorden van rood die mij precies raken in mijn kern.
“Ja, zo is het” reageer ik op Ann-Lies haar woorden.
“Ik had het zo anders verwacht. Ik dacht en hoopte dat ik het kon oplossen. Maar zoals de huidige situatie nu is, het tegenover elkaar staan, raakt mij in mijn basis. Niet alleen hoe ik mij voel, maar letterlijk gaat het ook over mijn inkomen en mijn passie voor het werk. Ik ben zo enorme verbonden met het werk. Maar dit, zoals het nu is, kost tonnen energie en put mij uit”
“Oboy…dat is zooooo rooood” reageert de kleurenjuf, “rood gaat ook over de energie” voegt ze toe met een zachte glimlach.
 

De kleur van je toekomst

“Turkoois, de kleur van je toekomst wanneer je dit alles” wijzend op het rood “achter je kan laten.”
De kleur turkoois, hoe kan het ook anders blijkt de kleur van vrijheid te zijn. Dat klinkt als muziek in mijn oren. De kleur die gaat over speelsheid, de creativiteit toelaten in het leven, je uitspreken vanuit het hart en het volgen van je intuïtie. Go with the flow, gaan waar het leven je brengt. Hoe heerlijk is dat?!?
Ik glimlach. Turkoois is zo slecht nog niet en plotseling heb ik best wel wat met turkoois, want het zegt precies waar ik naar verlang hahaha.
“Maar hoe?!?” vraag ik kijkend naar het donkerblauw.
 

De kleur van rechtspraak

“Donkerblauw is de kleur van recht, de rechtspraak. Het vertrouwen hebben. Het is de kleur die gaat over autoriteit. Ruimte geven aan de ander. De regie nemen over je eigen leven, de schrijver van je eigen leven zijn”.
Het inzicht valt als een klinkende gulden
Oeff raak! Ik voel dat mijn ogen als schoteltjes zo groot worden. Het inzicht valt als een klinkende gulden, het kwartje is er niets bij. Vertrouwen hebben op de expertise, de autoriteit van de ander. Plotseling besef ik dat ik juist de advocaat heb ingeschakeld (en heel wat betaal), omdat dit niet mijn expertise is, maar de hare. Dit spel, dit gevecht, deze strijd, hoe rechtvaardig deze ook is om voor te strijden, het is ‘not my cup of tea’
Ik haal diep adem en voel een enorme ontspanning ontstaan, rust. Ik weet wat ik te doen heb: helemaal niets, nada. Ik laat de advocaat doen waar ze goed in is, namelijk mijn zaak tot een goed einde brengen.
 

Er is ruimte ontstaan door de 3 kleurkaartjes

Pas nu ben ik echt op Bali. Ik ontspan en vertrouw erop dat wat er speelt in Nederland in goede handen is. Met mijn volle aandacht kan ik duiken in de kleurenleer.
Er is rust en ruimte ontstaan door de 3 kleurenkaartjes. Hoe eenvoudig en wat een grootse verandering voor mij en dat allemaal zonder al te veel woorden. Nog geen driekwartier later rijd ik achterop het scootertje opgelucht naar het hotel.
 

Het is zo simpel, maar het resultaat zo diepgaand

Sinds deze ervaring wens ik dat het voor iedereen mogelijk is: een eenvoudige, toegankelijke manier om meer inzicht, rust en duidelijkheid te krijgen. Juist op de momenten wanneer je twijfelt of dwaalt of even niet meer weet wat te doen of waar je staat. Iedereen kan een kleur kiezen. Het is zo simpel, maar het resultaat zo diepgaand.
 

Trots dat het gelukt is

Na vele live kleurkaartsessies en al het geleerde uit te pluizen, toe te passen en te verwerken is het gelukt om kleurkaartleggingen voor iedereen toegankelijk te maken.
En hoe fijn, ook nog eens online! Dat is mooi want inmiddels kan ik de live kleurkaartsessies niet meer bijbenen. Bijkomend voordeel is dat je nu een kleurkaartlegging altijd en overal kan doen en op deze manier kleur kan raadplegen waar of wanneer je maar wilt, zolang je je telefoon of laptop maar bij je hebt natuurlijk.
Dus of het nou dag of nacht is, of je in je bed piekert en wakker ligt of aan de keukentafel met je handen in het haar zit; een kleurkaartlegging geeft een andere kijk, verheldert, brengt inzicht, perspectief, verdiept en brengt rust.

Ook zo fijn: Het resultaat kan je altijd terug lezen via de unieke link die je ontvangt in je mailbox.
 

De enige website van Nederland met online kleurkaartleggingen

Trots dat deze reis geresulteerd heeft in de eerste website van Nederland waar je online kleurkaartleggingen kan doen, sterker nog het is de eerste van de hele wereld.
Ik ben inderdaad een beetje boel enthousiast, want weet je inmiddels zit ik nu toch echt in mijn turkoois. De turkoois die ik maar raar vond in april 2019, maar reken maar dat het de goede kleur destijds was om mijn toekomst, mijn nu, te omschrijven.
 

Kleur moet je ervaren

Ik nodig je van harte uit om een kijkje te nemen, want zien of horen over kleur is niet genoeg.
Kleur moet je ervaren, al houd ik niet zo van het woordje moeten. Ervaar het, dan weet ook jij wat kleur jou brengt.
 

Nieuwsgierig?

Laat kleur ook jou ondersteunen en doe hier een kleurkaartlegging.
Het is eenvoudig, toegankelijk, het vergroot je inzicht en schept duidelijkheid.

Laat je mij weten wat je er van vindt?

Met liefs,

Katrín

 

14 Reacties

 1. Jolanda Pikkaart

  Ik heb de kaartlegging online gedaan, maar natuurlijk wel samen met jou. Ik vind het een aanrader.

  Antwoord
  • Katrín Gudmundsson

   Wat leuk! Ja, wij hebben samen een Colournostics sessie gedaan, ook zo een fijne manier om kleur in te zetten. Dank je wel voor je mooie reactie!

   Antwoord
 2. Richard Beeksma

  Mooi Katrin om jouw verhaal te lezen en dat dat de aanleiding is geweest om de krachtvankleur.nl in NL te ontwikkelen en te introduceren. Top topper 😘

  Antwoord
  • Mirella Schuuring

   Katrín ik heb ook een online kaartlegging een tijdje terug gedaan.
   Echt heel veel raakvlakken met mij zelf en rood is ook mijn probleem kleur. Zo interessant omdat ook bij jou te lezen.

   Liefs Mirella

   Antwoord
   • Katrín Gudmundsson

    Wat leuk om te horen Mirella dat jij ook een kaartlegging hebt gedaan. Rood heeft nogal wat in zich, zowel aan de positieve als aan de negatieve kant van de kleur. Had je ook een kleur in de toekomst? Benieuwd welke dat dan is 😉
    Met liefs!

    Antwoord
 3. Margriet

  Wat een verhaal hé! Heel bijzonder!

  Ik heb een kaartje getrokken en kom vast weer eens terug 🙂

  Antwoord
  • Katrín Gudmundsson

   Bijzonder was het zeker! Wat leuk om te horen dat je een kaartje hebt getrokken. Fijn om je een volgende keer weer te mogen verwelkomen 😉

   Antwoord
 4. Riek Leibbrand

  Heel veel geluk in Nederland met al zijn kleuren,🤩😍🦋🥀🇳🇱

  Antwoord
 5. Esther

  De magie van dat moment Katrin zal me altijd bijblijven..de kracht van kleur..het was zooooo voelbaar én zichtbaar.
  Dikke knuffel lieve lieverd.

  Antwoord
  • Katrín Gudmundsson

   Ja prachtig was het, de ontspanning die daarna ontstond was inderdaad magisch. Heel fijn dat we elkaar daar hebben leren kennen en dat we samen deze reis hebben beleefd. Dikke knuffel!

   Antwoord
 6. Anne-Lies

  Wat een magisch verhaal is dit toch! Het is een eer om aan de wieg te staan van dit fantastisch fijne idee. Ik wens je alle geluk en succes en vooral liefde. Alle Lie(f)s

  Antwoord
  • Katrín Gudmundsson

   …en het was mij een waar genoegen om de taal van kleur te leren van jou. Dank je wel Anne-Lies voor deze bijzondere kleurrijke reis!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het nieuwe blog per email ontvangen?

Meld je met behulp van het formulier aan en wij informeren je als een nieuw blog op Kracht van Kleur is verschenen of als er iets anders is dat voor jou relevant kan zijn.

Met je aanmelding ga je akkoord met ons privacybeleid. Je kunt je altijd weer afmelden via de afmeldlink in de mail.

Dank voor je aanmelding! Leuk om je als lezer te kunnen verwelkomen.

Hartelijke groet,
Katrín

Lees ook....

Lila, lavendel, violet en de Kleurencursus

Lila, lavendel, violet en de Kleurencursus

Lila, lavendel, violet zijn kleuren die voor mij bij vlagen lastig te grijpen zijn. Het zijn kleuren die volgens de Colour Comfort methode qua betekenis samenvallen. Soms liggen deze kleuren op het puntje van mijn tong en denk ik voorbarig: ‘Yes, ik heb je.’ Lichtelijk zenuwachtig werd ik van het ongrijpbare van deze kleuren en stiekem zelfs een beetje gefrustreerd. Dat was toch niet de bedoeling van de kleurencursus?

Lees meer
Naar Bali om de taal van kleur te leren

Naar Bali om de taal van kleur te leren

In 2019 heb ik een wonderlijke kleurenreis gemaakt. Een ervaring full colour met beide voeten op de grond.
Vrijheid en lef is wat Bali mij bracht. Vooral omdat ik ondanks allerlei hobbels toch de durf had om eens gek te doen. Zonder dat ik kon overzien hoe maanden verder mijn leven eruit zou zien, zo veel onzekerheden, om nog maar te zwijgen over het onbekende Bali.
Een enorme sprong in het diepe, doodeng, hoewel het ondiepe een stuk pijnlijker schijnt te zijn. Ik ben, of eigenlijk was, sowieso niet zo de persoon om een bommetje te maken, diep of ondiep… ‘Better safe than sorry’ was mijn credo of zoiets. Hoewel?!? Het leren van de taal van kleur is een wonderlijk avontuur, zowel van binnen als buiten!

Lees meer
Kleur: een bijzonder middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Kleur: een bijzonder middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Dat licht iets met je doet, weten we eigenlijk wel. Zonlicht zorgt voor groei en bloei en voor de aanmaak van vitamine D. De meeste mensen krijgen een energieboost van zonlicht en voelen zich lichter of vrolijker. Weinig mensen weten dat kleur licht is en elke kleur een bepaalde golflengte, een trilling heeft die een wisselwerking met ons lijf heeft.
Kleur heeft invloed op onze fysieke, emotionele en psychische gesteldheid. Ons lichaam weet het wel, want onbewust kiezen wij juist die kleuren die wij nodig hebben. De kleur die ons stimuleert, activeert, kalmeert of waar wij ons juist veilig bij voelen. Mooi is dat. Nog mooier is het wanneer je deze processen bewust kan inzetten, door je kennis over kleur te vergroten en daarmee jouw doelen, dromen en verlangens kan activeren en verwezenlijken.

Lees meer
Het zwart houdt haar tegen…

Het zwart houdt haar tegen…

Ze wil sprankelen en genieten, maar iets houdt haar tegen. Ze bedekt haar sprankel. Dat kan je zien door de kleur die ze draagt. Magenta, de kleur van buiten de lijntjes kleuren, lekker gek doen en niet bang zijn om op te vallen. De kleur gaat ook over geven om de ander, super mooi. Maar wel oppassen dat je jezelf als het ware niet iets te veel weggeeft. Dat zwarte vestje zet een klein muurtje tussen haar en de ander. Het beschermt haar, maar tempert ook haar magenta en houdt haar tegen om zichzelf volledig te laten zien. ‘Kijk mij eens shinen’ lukt nou eenmaal minder wanneer je je omhult met zwart.

Lees meer
Contactgeld in de haven van Dénia

Contactgeld in de haven van Dénia

Ze is klein van stuk, wanneer ik zit kan ik recht in haar ogen kijken. Van tafel naar tafel schuifelt ze licht voorovergebogen over het terras in de haven van Dénia. Ze ziet er zacht en vriendelijk uit. Haar hoofd bedekt met grijze luchtige krullen waar je dwars door heen kan kijken. Hoe oud zou ze zijn? Zeker 80 als ze niet al ouder is. Ze schuifelt van tafeltje naar tafeltje, blijft even staan, aan haar ogen en wangen zie je dat ze zachtjes glimlacht terwijl ze bijna onzichtbaar zo voorzichtig haar zachte hand uitstrekt.

Lees meer
De kleur blauw en de Kleurencursus

De kleur blauw en de Kleurencursus

‘Wat zegt de kleur blauw?’ vraagt een jongedame mij nieuwsgierig terwijl ze voor mij springt op het verjaardagsfeest van mijn zoon. Ik lach want zoals met elke kleur kan je alle kanten op en ook weer niet, zo heeft elke kleur unieke eigenschappen en kwaliteiten en hebben zij een positieve en een negatieve kant. Ogen vol verwachting kijken mij aan.

Lees meer
Een sociale strontvlieg op Bali

Een sociale strontvlieg op Bali

Het is 6 uur in de ochtend. Ik sta op het dak van het hotel op Bali wanneer Jack de stilte verbreekt. “Where are you going so early in the morning?” De Australische man kan duidelijk zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. Hij ziet mij elke ochtend vertrekken. Een aantal dagen geleden heeft hij mij getipt over deze plek. Boven op het dak kan je rondom half zes in alle stilte de hemel zien verkleuren bij het opkomen van de zon.

Lees meer
Er lopen verhalen los in de stad

Er lopen verhalen los in de stad

Ik laat mijzelf uit over de Ceintuurbaan richting het Vondelpark. Het is een regenachtige dag. Mijn blik is gericht op de natte tegels in de verte.
Een vrouw stapt de hoek om. Gele gympen steken af tegen de grijze natte tegels. Een kleurvolle verschijning loopt mij tegemoet.
Er is duidelijk iets gaande bij haar en het maakt mij nieuwsgierig.

Lees meer
Kleur! Een taal van licht.

Kleur! Een taal van licht.

Stel dat er een taal bestaat zonder woorden. Een taal die bijna iedereen woordloos spreekt. Een taal die wij elke dag met elkaar uitwisselen. Een taal die bestaat uit licht. Elke dag worden onze keuzes en gedrag beïnvloed. Wij maken op basis van deze taal beslissingen, zonder dat wij ons daar bewust van zijn. In 2019 heb ik een nieuwe taal geleerd. Een taal leren stond stiekem op mijn wishlist.

Lees meer

Contact

Kracht van Kleur is een product van Droom Durf Doe.

Droom Durf Doe
KvK -  7708214
BTW id - NL003100520883

www.droomdurfdoe.nl

info@droomdurfdoe.nl

Missie

Het is de missie van Droom Durf Doe om een positieve verandering in de wereld teweeg te brengen. Wij geloven dat het stimuleren van persoonlijke groei de meest effectieve manier is om een mooie en compassievolle wereld voor iedereen te creëren.

Droom Durf Doe stimuleert jou om de beweging in gang te zetten van dromen over, naar het dromen durven doen. Het gehoor geven aan jouw dromen, ook in minder goede tijden. Durf de piloot van jouw eigen leven te zijn!

Lees onze volledige missie hier.

Colour Comfort methode

Deze website is gebaseerd op de Colour Comfort Methode. Onze dank gaat uit naar Thelma van der Werff voor het ontwikkelen van deze magische methode en voor haar inspiratie. Tevens danken wij Anne-Lies Small, zij van BLOEI! voor haar kennis, inspiratie en steun.

Kleurenbloem Kracht van Kleur - uit deze kleurenbloem kies je de kleuren voor de online kleurkaartlegging waarmee je werkt oon persoonlijke groei en ontwikkeling op basis van de kleurenpsychologie.

Ontvang informatie en onze blogs

Meld je aan en ontvang regelmatig het nieuwe blog en informatie over Kracht van Kleur.

Dank voor je aanmelding! Binnenkort ontvang je ons nieuwe blog op het aangegeven e-mailadres.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze pagina!

Interessante pagina of blog? Deel dan op jouw account!