Lila, lavendel, violet zijn kleuren die voor mij bij vlagen lastig te grijpen zijn. Het zijn kleuren die volgens de Colour Comfort methode qua betekenis samenvallen. Soms liggen deze kleuren op het puntje van mijn tong en denk ik voorbarig: ‘Yes, ik heb je.’ Lichtelijk zenuwachtig werd ik van het ongrijpbare van deze kleuren en stiekem zelfs een beetje gefrustreerd. Dat was toch niet de bedoeling van de kleurencursus?

Lila lijkt wel gewist uit mijn systeem

Al kijkend naar een bloemetje in het gras sprak ik jaren terug een bericht in voor mijn kleurenjuf: ‘Lila is zooooooooo irritant, ik moet zelfs de kleur googelen, zodat ik deze kan vergelijken met het bloemetje om te zien of het lila is. Alsof deze kleur helemaal uit mijn systeem is gewist.’ Mijn kleurenjuf antwoordde grinnikend: ‘Lilalala laat zich maar moeilijk vangen Katrín.’

De betekenis van lila maakt mijn hang-ups en oude patronen kristalhelder

Kleuren zijn een soort personen met uiteenlopende karakters; ze wandelen mijn leven in blijven wat rondhangen, dringen zich op, zijn lachwekkend ongrijpbaar of laten me tegen het irritante aan links liggen. Sinds ik de taal van kleur heb geleerd, begrijp ik zoveel meer van hoe de kleuren bewegen en hoe ikzelf beweeg ten opzichte van kleur. Waarom ze juist nu verschijnen of bij mij wegblijven. Met de schat aan informatie die er schuilt in een kleur leer ik veel over mijzelf. De dieperliggende betekenis van lila en mijn moeite met deze kleur doet mij enorm lachen en verbazen, omdat het mijn hang-ups en oude patronen zo overduidelijk maakt.

Violet is de kleur van spiritualiteit

Ik kom uit een werkwereld waar alles wetenschappelijk verantwoord moest zijn. Alles wat ik schreef, de trainingen die ik gaf, de woorden die ik sprak moesten gevalideerd zijn, Evidance Based, wetenschappelijk onderbouwd, meerdere bronnen, volgens de protocollen en liefst met nog meer controle. Check, check, check en dubbel(op) check. Ik ontwikkelde en implementeerde beleid binnen het onderwijs, werkte met gemeentes en de overheid, gaf bestaande trainingen en ontwikkelde nieuwe trainingen voor leerlingen, docenten of directies. Dat alles moest natuurlijk met beide benen op de grond, down to earth en wat je ook doet vooral niet lilalala spiritueel en zweverig zijn. Dus hupsakee in dat hoofd blijven.

Kracht-van-Kleur-Colour-Comfort-training-september-2021

Mijn oma was medium

Van huis uit heb ik juist meegekregen dat er zoveel meer is dan dat wij kunnen zien, horen, begrijpen of kunnen verklaren in het leven. Niets zweverigs aan, het is gewoon het leven. Zo geloofde ikzelf als enige van het gezin tot mijn zevende in God (die ik overigens ook niet zien kon) en was mijn oma een medium, zij kon heel veel mensen ‘zien’ die al waren overgegaan. Dat was voor ons heel normaal, al zag ik ze zelf niet. ‘Amma zie je iets? Is er iemand?’ Het was al snel duidelijk dat je het over onzichtbare zaken niet moest hebben op de Rooms Katholieke school waar ik op zat (daarbuiten overigens ook niet), tenzij het over God ging.

Waarom er zoveel IJslanders nog geloven in de elfen

In IJsland is er zoveel dat je niet direct ziet of kan verklaren, zoals het geloof in de elfen (het verborgen volk). Terry Gunnell, een professor folklore aan de Universiteit van IJsland, werd in 2013 gevraagd waarom er zoveel IJslanders nog geloven in elfen. Hij was niet verrast door de brede acceptatie van de mogelijkheid van elfen en zei:

“Dit is een land waar je huis kan worden verwoest door iets dat je niet kunt zien (aardbevingen), waar de wind je van je sokken kan blazen, waar de geur van zwavel uit je kranen je vertelt dat er onzichtbaar vuur is niet ver onder je voeten, waar het noorderlicht de lucht tot het grootste televisiescherm ter wereld maakt, en waar warmwaterbronnen en gletsjers ‘praten’. Kortom, iedereen is zich ervan bewust dat het land leeft, en men kan zeggen dat de verhalen van verborgen mensen en de noodzaak om zorgvuldig met hen samen te werken, weerspiegelt dat het land respect vereist.”
– Vrij vertaald uit het artikel van NDTV, Iceland’s hidden elves get political representation, dec 22, 2013.

Wie probeer ik nou eigenlijk te overtuigen?

Langgeleden ben ik lila kwijtgeraakt en heb ik er onbewust afstand van genomen. Mijn relatie met de kleur lila is nog steeds uitdagend en wonderlijk, maar lila mag er inmiddels zijn. Het verklaren, begrijpen, onderzoeken, wetenschappelijk onderbouwen en ga zo maar door zit er goed ingebakken. Maar wie probeer ik nou eigenlijk te overtuigen? Het antwoord werd mij tijdens één van de gratis introductielessen van de kleurencursus die ik geef zo klaar als een klontje: mijzelf. Want voor de ander bleek het helemaal niet zo nodig.

Het draait allemaal om balans, ook met kleur

Communiceren met kleur doet iedereen bewust of onbewust. De Colour Comfort Methode en de Colournostics hebben mij veel diepgang gebracht rondom de betekenis van kleur en persoonlijke groei. Het is fijn om steeds meer te leren en mijn kennis door te geven. Onlangs herkende één van de deelnemers van de gratis introductieles die ik geef mijn lila struggle. Toeval of niet, ook zij komt uit het onderwijs en verlangt naar meer spiritualiteit in haar leven. De angst om als zweverig weggezet te worden door haar omgeving maakt dat – ondanks het lonken van lila – deze kleur haar toch ongelooflijk afstoot. Het draait allemaal om balans in het leven. En mocht je twijfelen, spiritualiteit hoeft echt niet zweverig te zijn.

Kracht-van-Kleur-Colour-Comfort-training-september-2021

Gratis introductieles van de kleurencursus

Wil je ook een gratis introductieles van de kleurencursus volgen waarin ik je onder andere vertel wat kleur is? Hoe wij kleuren zien en hoe wij deze kiezen? Meld je aan voor de eerst volgende introductieles.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het nieuwe blog per email ontvangen?

Meld je met behulp van het formulier aan en wij informeren je als een nieuw blog op Kracht van Kleur is verschenen of als er iets anders is dat voor jou relevant kan zijn.

Met je aanmelding ga je akkoord met ons privacybeleid. Je kunt je altijd weer afmelden via de afmeldlink in de mail.

Dank voor je aanmelding! Leuk om je als lezer te kunnen verwelkomen.

Hartelijke groet,
Katrín

Lees ook....

Naar Bali om de taal van kleur te leren

Naar Bali om de taal van kleur te leren

In 2019 heb ik een wonderlijke kleurenreis gemaakt. Een ervaring full colour met beide voeten op de grond.
Vrijheid en lef is wat Bali mij bracht. Vooral omdat ik ondanks allerlei hobbels toch de durf had om eens gek te doen. Zonder dat ik kon overzien hoe maanden verder mijn leven eruit zou zien, zo veel onzekerheden, om nog maar te zwijgen over het onbekende Bali.
Een enorme sprong in het diepe, doodeng, hoewel het ondiepe een stuk pijnlijker schijnt te zijn. Ik ben, of eigenlijk was, sowieso niet zo de persoon om een bommetje te maken, diep of ondiep… ‘Better safe than sorry’ was mijn credo of zoiets. Hoewel?!? Het leren van de taal van kleur is een wonderlijk avontuur, zowel van binnen als buiten!

Lees meer
Kleur: een bijzonder middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Kleur: een bijzonder middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Dat licht iets met je doet, weten we eigenlijk wel. Zonlicht zorgt voor groei en bloei en voor de aanmaak van vitamine D. De meeste mensen krijgen een energieboost van zonlicht en voelen zich lichter of vrolijker. Weinig mensen weten dat kleur licht is en elke kleur een bepaalde golflengte, een trilling heeft die een wisselwerking met ons lijf heeft.
Kleur heeft invloed op onze fysieke, emotionele en psychische gesteldheid. Ons lichaam weet het wel, want onbewust kiezen wij juist die kleuren die wij nodig hebben. De kleur die ons stimuleert, activeert, kalmeert of waar wij ons juist veilig bij voelen. Mooi is dat. Nog mooier is het wanneer je deze processen bewust kan inzetten, door je kennis over kleur te vergroten en daarmee jouw doelen, dromen en verlangens kan activeren en verwezenlijken.

Lees meer
Het zwart houdt haar tegen…

Het zwart houdt haar tegen…

Ze wil sprankelen en genieten, maar iets houdt haar tegen. Ze bedekt haar sprankel. Dat kan je zien door de kleur die ze draagt. Magenta, de kleur van buiten de lijntjes kleuren, lekker gek doen en niet bang zijn om op te vallen. De kleur gaat ook over geven om de ander, super mooi. Maar wel oppassen dat je jezelf als het ware niet iets te veel weggeeft. Dat zwarte vestje zet een klein muurtje tussen haar en de ander. Het beschermt haar, maar tempert ook haar magenta en houdt haar tegen om zichzelf volledig te laten zien. ‘Kijk mij eens shinen’ lukt nou eenmaal minder wanneer je je omhult met zwart.

Lees meer
Contactgeld in de haven van Dénia

Contactgeld in de haven van Dénia

Ze is klein van stuk, wanneer ik zit kan ik recht in haar ogen kijken. Van tafel naar tafel schuifelt ze licht voorovergebogen over het terras in de haven van Dénia. Ze ziet er zacht en vriendelijk uit. Haar hoofd bedekt met grijze luchtige krullen waar je dwars door heen kan kijken. Hoe oud zou ze zijn? Zeker 80 als ze niet al ouder is. Ze schuifelt van tafeltje naar tafeltje, blijft even staan, aan haar ogen en wangen zie je dat ze zachtjes glimlacht terwijl ze bijna onzichtbaar zo voorzichtig haar zachte hand uitstrekt.

Lees meer
De kleur blauw en de Kleurencursus

De kleur blauw en de Kleurencursus

‘Wat zegt de kleur blauw?’ vraagt een jongedame mij nieuwsgierig terwijl ze voor mij springt op het verjaardagsfeest van mijn zoon. Ik lach want zoals met elke kleur kan je alle kanten op en ook weer niet, zo heeft elke kleur unieke eigenschappen en kwaliteiten en hebben zij een positieve en een negatieve kant. Ogen vol verwachting kijken mij aan.

Lees meer
Het zaadje voor de online Kleurkaartleggingen op Kracht van Kleur

Het zaadje voor de online Kleurkaartleggingen op Kracht van Kleur

Online Kleurkaartleggingen – de Kracht van Kleur. Het is 17 april 2019. Samen met Anne-Lies en Esther zit ik aan een grote tafel in een allerliefst geel huisje op Bali. Het is 12.30. Ik voel mij ellendig en gestrest.
Ik had toen nooit kunnen bedenken dat deze dag mijn toekomst zou veranderen. Het is de dag dat het allereerste zaadje voor de online kleurkaartleggingen wordt geplant. Ik neem je even mee naar die bijzondere dag…

Lees meer
Een sociale strontvlieg op Bali

Een sociale strontvlieg op Bali

Het is 6 uur in de ochtend. Ik sta op het dak van het hotel op Bali wanneer Jack de stilte verbreekt. “Where are you going so early in the morning?” De Australische man kan duidelijk zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. Hij ziet mij elke ochtend vertrekken. Een aantal dagen geleden heeft hij mij getipt over deze plek. Boven op het dak kan je rondom half zes in alle stilte de hemel zien verkleuren bij het opkomen van de zon.

Lees meer
Er lopen verhalen los in de stad

Er lopen verhalen los in de stad

Ik laat mijzelf uit over de Ceintuurbaan richting het Vondelpark. Het is een regenachtige dag. Mijn blik is gericht op de natte tegels in de verte.
Een vrouw stapt de hoek om. Gele gympen steken af tegen de grijze natte tegels. Een kleurvolle verschijning loopt mij tegemoet.
Er is duidelijk iets gaande bij haar en het maakt mij nieuwsgierig.

Lees meer
Kleur! Een taal van licht.

Kleur! Een taal van licht.

Stel dat er een taal bestaat zonder woorden. Een taal die bijna iedereen woordloos spreekt. Een taal die wij elke dag met elkaar uitwisselen. Een taal die bestaat uit licht. Elke dag worden onze keuzes en gedrag beïnvloed. Wij maken op basis van deze taal beslissingen, zonder dat wij ons daar bewust van zijn. In 2019 heb ik een nieuwe taal geleerd. Een taal leren stond stiekem op mijn wishlist.

Lees meer

Contact

Kracht van Kleur is een product van Droom Durf Doe.

Droom Durf Doe
KvK -  7708214
BTW id - NL003100520883

www.droomdurfdoe.nl

info@droomdurfdoe.nl

Missie

Het is de missie van Droom Durf Doe om een positieve verandering in de wereld teweeg te brengen. Wij geloven dat het stimuleren van persoonlijke groei de meest effectieve manier is om een mooie en compassievolle wereld voor iedereen te creëren.

Droom Durf Doe stimuleert jou om de beweging in gang te zetten van dromen over, naar het dromen durven doen. Het gehoor geven aan jouw dromen, ook in minder goede tijden. Durf de piloot van jouw eigen leven te zijn!

Lees onze volledige missie hier.

Colour Comfort methode

Deze website is gebaseerd op de Colour Comfort Methode. Onze dank gaat uit naar Thelma van der Werff voor het ontwikkelen van deze magische methode en voor haar inspiratie. Tevens danken wij Anne-Lies Small, zij van BLOEI! voor haar kennis, inspiratie en steun.

Kleurenbloem Kracht van Kleur - uit deze kleurenbloem kies je de kleuren voor de online kleurkaartlegging waarmee je werkt oon persoonlijke groei en ontwikkeling op basis van de kleurenpsychologie.

Ontvang informatie en onze blogs

Meld je aan en ontvang regelmatig het nieuwe blog en informatie over Kracht van Kleur.

Dank voor je aanmelding! Binnenkort ontvang je ons nieuwe blog op het aangegeven e-mailadres.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze pagina!

Interessante pagina of blog? Deel dan op jouw account!