Meer over kleur

 

Het kleurenspectrum van Newton

De regenboog is zo magisch als hij aan de hemel verschijnt. Met behulp van een glazen prisma splitste Isaac Newton in 1616 het witte zonlicht en voilà wat een magie: een regenboog aan kleur. Newton zag de kleuren en verdeelde ze in 7 kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Daarmee werd het kleurenspectrum van Newton geboren. Zijn spectrum is maar een heel klein deel van het totale elektromagnetische veld. Dat bestaat uit diverse golflengtes of energieën. Zo heb je gammastralen, röntgenstralen, ultraviolet, infrarood, radiogolven en dus ook het voor het menselijke oog zichtbare kleurenspectrum. Als mens zijn wij in staat om miljoenen kleuren te zien, tenminste wanneer je niet behoort tot de 4,5% van de wereldbevolking die geheel of gedeeltelijk kleurenblind is.

 

Is een mandarijn oranje?

Een mandarijn is oranje, of toch niet? De schil van de mandarijn zuigt allerlei golflengtes op, alle kleuren behalve oranje, deze wordt juist afgekaatst. Het afgekaatste licht wordt opgevangen in onze ogen, het licht valt door de lens op de staafjes en kegeltjes van het netvlies achter de oogbol. Kegeltjes zijn het gevoeligst voor kleur en met name gevoelig voor langere golflengtes. We zien meer van de warme kleuren zoals de gelen, roden en oranjes dan de koelere kleuren in het spectrum.

 

Wat gebeurt er wanneer wij kleuren zien?

Nog zoveel interessanter is wat er gebeurt wanneer wij kleur zien. Want als het teruggekaatste licht de staafjes of kegeltjes raakt, wordt de afgifte van een overdrachtsstofje op gang gebracht die een soort van elektrisch appje stuurt via het zenuwstelsel naar de hersenen, de hypothalamus. Samen met de hypofyse zorgt de hypothalamus voor de stofwisseling, het eetgedrag, de vochtbalans, het autonome zenuwstelsel, de functies voor slaap, seks en voortplanting.

Kleur doet dus wat met je en zoveel meer dan waar ik mij ooit bewust van was. Verschillende golflengtes licht, en daarmee verschillende kleuren, roepen verschillende emoties op en daarmee verschillend gedrag.

 

Verander de kleur en jij verandert mee.

 

KLEURMENU

Kracht-van-Kleur-Kleurenbloem-de-website-voor-kleurkaartleggingen-en-kleurenpsychologie

KLEURKAARTLEGGINGEN

Met online kleurkaartleggingen vergroot je jouw inzicht in situaties of op verschillende gebieden in jouw leven. 

Kracht-van-Kleur-online-kleurkaartlegging-van-probleem-naar-oplossing

EEN KLEUREN CONSULT

Wil je liever een persoonlijke Catch your Colour Story of ColourNostics sessie afgestemd op jouw specifieke situatie?
Ik ben graag jouw kleurentolk.

 

Kracht van Kleur - image bij blog waarin wordt uitgelegd wat kleur eigenlijk is en wat het met je doet.

CURSUS COLOUR COMFORT Module 1: Leer en ervaar de Kracht van Kleur

Wil je leren hoe kleuren ons beïnvloeden en jouw kennis rondom kleur volgens de Colour Comfort Methode vergroten?
Dan is deze training iets voor jou! De cursus is tevens de eerste stap om gecertificeerd kleurencoach te worden. 

De ervaring van anderen

Het is zo bijzonder om te zien dat er zoveel dingen kloppen. Jouw opmerking om ‘meer lichtblauw toe te laten in mijn leven’ maakt dat ik me iets liever en opener opstel. Dat is ook mooi nu.

(n.a.v. een Catch your Colour Story sessie)

Danielle

De kleurenlegging was weer zo treffend! Wat ontzettend leuk en interessant weer. Geweldig. En het klopt als een bus!

(n.a.v. een kleurkaartlegging)

Yvonne

Psycholoog

Bedankt voor deze bijzondere kleurreis, waarin zoveel duidelijk werd! 

(n.a.v. een kleurkaartlegging)

Karin

Visagist

Ik vond het heel leuk en interessant, wat een informatie!

(n.a.v. een kleurkaartlegging)

Tomas

e-Commerce Business Manager

Het was prettig, helder en interessant. Ik heb al een paar keer wit gedragen (het voelt heerlijk). Paars zet ik ook wat meer in, voelt al zo anders.

(n.a.v. een Catch your Colour Story sessie)

Eveline

De kleur blauw en de Kleurencursus

De kleur blauw en de Kleurencursus

‘Wat zegt de kleur blauw?’ vraagt een jongedame mij nieuwsgierig terwijl ze voor mij springt op het verjaardagsfeest van mijn zoon. Ik lach want zoals met elke kleur kan je alle kanten op en ook weer niet, zo heeft elke kleur unieke eigenschappen en kwaliteiten en hebben zij een positieve en een negatieve kant. Ogen vol verwachting kijken mij aan.

Lees meer

Meer kleurige blogs

Ga naar de blogpagina voor een overzicht van alle blogs waarin kleur de hoofdrol speelt.

Contact

Kracht van Kleur is een product van Droom Durf Doe.

Droom Durf Doe
KvK -  7708214
BTW id - NL003100520883

www.droomdurfdoe.nl

info@droomdurfdoe.nl

Missie

Het is de missie van Droom Durf Doe om een positieve verandering in de wereld teweeg te brengen. Wij geloven dat het stimuleren van persoonlijke groei de meest effectieve manier is om een mooie en compassievolle wereld voor iedereen te creëren.

Droom Durf Doe stimuleert jou om de beweging in gang te zetten van dromen over, naar het dromen durven doen. Het gehoor geven aan jouw dromen, ook in minder goede tijden. Durf de piloot van jouw eigen leven te zijn!

Lees onze volledige missie hier.

Colour Comfort methode

Deze website is gebaseerd op de Colour Comfort Methode. Onze dank gaat uit naar Thelma van der Werff voor het ontwikkelen van deze magische mooie methode en voor haar inspiratie. Tevens danken wij Anne-Lies Small, zij van BLOEI! voor haar kennis en inspiratie.

Wil je zelf de cursus 'Colour Comfort Module 1: Leer en ervaar de Kracht van Kleur' volgen? Kijk hier voor meer informatie!

Het logo waarmee krachtvankleur.nl en Katrín Gudmundsson worden erkend als gecertificeerd coach en instructeur van de Colour Comfort Methode

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze pagina!

Interessante pagina of blog? Deel dan op jouw account!